Mina olen oma lapsepõlve mööda saatnud kohaliku keskküttega majas. Ehk siis keldris on ahi mis ajab vee soojaks. Enamus soojust kantakse edasi põlemisprotsessi käigus kuna malm on hea soojusjuht ja vesi samuti, paned kõva tule alla ja ongi korras. Vot
Aga tavalise ahjuga, mis sul toas sees on, pole asi üldse nii. Nüüd elan neljandat kuud sellises korteris ja kui siia kolisin, tuli välja- polnud aimugi tavakorteri energeetilisest optimiseerimisest. Esimeste kordadega sai suitsuandur kah ära testitud. Nii, aga nüüd olen oma oskusi kõvasti lihvinud ja jagan neid teiega.
Kõigepealt too kuurist puid: Minu puuriit on toas:=?.. Võtma peaks siis kolm neli suurt jurakat ja ülejäänd peenemat.
Nüüd lao puud ahju: Kõige tähtsam osa! Umbes nagu taime plantimisega, et põhilise määrad ikka esmase setupiga ära, pärast saad veidi kaasa elada aint...... Lükkad vanad söed taha otsa, kõige põhja käib kõige peenem, ja kumer pool alla, paari sendised vahed vahele, kui paned halu lapiti vasta põhja või seina siis ei põle ära ja see ajab närvi. Nüüd sinna peale juba tihedamalt, et väga kiiresti põleda ei saaks ning kõige peale võib suured jurakad panna. Jäta endale paar veerandikku halgu alles
Pane tuli ahju: Tikuga näiteks.
Kui nüüd hästi laotud on siis on hooletu suht lõpuni välja, kindlasti vältida vahepeal liigset segamist sest lõhub söed ära ja kiiredab liigselt põlemist mis tekitab sulle tukid ja see ajab närvi. Aga kui mõni halg vastu seina on siis tuleb ta sealt eemale tõmmata, et põleda saaks.
Kui ahi on põlemise lõppstaadiumis: (ajaliselt ei hakka pakkuma)St. algab vaikselt jahtumine, enamus puid on põlenud, ainult suurtest jurakatest on tukid, siis peab ahju panema veerandikud mis eelnavalt selleks otstarbeks välja sai valitud. See on vajalik selleks, et põlemine lõppeks üheaegselt, juurdepandud halud ei lase sütel jahtuda, niikaua kui suured jurakad lõpuni põlevad. Nüüd sega kah veidi, et olla kindel, et kuskil midagi põlemata ei jää, ja et lõppfaasi põlemist kiirendada.
Kui hästi läheb, siis peaks mõne aja pärast olema aint sinine leek, isegi kui on veidi kollast leeki, ära ootama jää. Nüüd on energeetilisest vaatenurgast minutite küsimus, kui kiiresti sa finišeerid. Lõhu suuremad söed väiksemaks ja aja kõik kenasti laiali. Mina jätan nüüd mõlemad ahju uksed lahti, nii tuleb tuppa palju soojuskiirgust ja on hea näha millal kinni võib panna. Niikui Sinine leek kaob, kui ei taha kaduda siis süga toda kohta, too ettepoole jahtuma, pane uksed kinni siiber kinni. Valmis.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

No comments:
Post a Comment